4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Επικαιρότητα

PORSCHE 911 - 991

Το φθινόπωρο του 2011, η Porsche σχεδιάζει να παρουσιάσει τη νέα γενιά της «911». Με την κωδική ονομασία «991», η νέα γενιά διανύει τα τελευταία στάδια εξέλιξης. Η εμβληματική σιλουέτα, φυσικά, θα διατηρηθεί, με επεμβάσεις σε φώτα, προφυλακτήρες και φτερά, ενώ μη σας μπερδεύουν οι συγκεκριμένες φωτογραφίες, μιας και οι πίσω αεραγωγοί είναι ψεύτικοι, προφανώς μέρος του συνολικού καμουφλάζ. Το αμάξωμα έχει υποβληθεί σε εκτεταμένη δίαιτα, ούτως ώστε το βάρος να μειωθεί κατά 50 κιλά, παρά το γεγονός ότι η νέα «911» αναμένεται να είναι μακρύτερη και πλατύτερη. Στα highlight της νέας «911» ξεχωρίζουν, μεταξύ άλλων, το ηλεκτρομηχανικό πλέον σύστημα διεύθυνσης, οι ανασχεδιασμένες σε γεωμετρία και στήριξη αναρτήσεις, το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο, μέσω μπουτόν, χειρόφρενο καθώς και το κουμπί εκκίνησης του κινητήρα. Ο 6κύλινδρος μπόξερ θα συνεχίσει να ζει και να βασιλεύει. Ο μεν 3.6 της Carrera θα αποδίδει περί τους 365 ίππους, ενώ ο 3.8 της Carrera S κοντά στους 415 και θα πλαισιώνονται από προηγμένα συστήματα εξοικονόμησης καυσίμου (βλ. Start & Stop) αλλά και ανάκτησης της κινητικής ενέργειας μέσω της πέδησης. Ωστόσο, αυτό που μάλλον φαίνεται να κλέβει προς το παρόν τις εντυπώσεις είναι η ανεπιβεβαίωτη -έως και αυτήν τη στιγμή- πληροφορία ότι οι Γερμανοί πρόκειται να εφοδιάσουν τη νέα «911» με ένα καινούργιο χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων, το οποίο θα βασίζεται στο γνωστό μας PDK και θα διαθέτει επίσης 7 σχέσεις.

OPEL ZAFIRA
Δε χρειαζόταν να περιμένουμε να δούμε τις πρώτες κατασκοπευτικές φωτογραφίες, για να διαπιστώσουμε ότι η τρίτη γενιά του πολυμορφικού μοντέλου της Opel θα δανειστεί πολλά εμφανισιακά στοιχεία από τα Astra και Meriva. Το ίδιο θα ισχύει και για το εσωτερικό, όπου θα υιοθετηθούν άφθονες πρακτικές λύσεις (πάντα με πρώτο συνθετικό τη λέξη «Flex»), πλαισιώνοντας την παραδοσιακά 7θέσια διάταξη. Θα βασίζεται στην πλατφόρμα του Astra, ενώ, σε ό,τι αφορά τους κινητήρες, πέρα από τους σύγχρονους πετρελαιοκινητήρες της GM, οι υπερτροφοδοτούμενες βενζινοκίνητες εκδοχές θα είναι σαφώς περισσότερες, σε σχέση με την απερχόμενη γενιά. Αναμένεται μέσα στην επόμενη χρονιά, αλλά ίσως να δούμε κάποιο πρωτότυπο στην επερχόμενη Έκθεση του Παρισιού.

ΑUDI Α6
Η παρουσίαση της επόμενης γενιάς του Α6 τοποθετείται μέσα στην επόμενη χρονιά. Η εμφάνιση, όπως αναμένεται, θα αποκτήσει ακόμα περισσότερο δυναμισμό, το μεγάλο νέο όμως έρχεται από αλλού. Έχοντας ήδη αποδώσει καρπούς στο τελευταίο ΤΤ, η γερμανική εταιρεία πρόκειται να υιοθετήσει την τεχνολογία ASF II (aluminum space frame), που περιλαμβάνει την παράλληλη χρησιμοποίηση ατσαλιού και αλουμινίου για την κατασκευή του πλαισίου. Τα κέρδη, σε ό,τι αφορά το βάρος, μπορεί να φθάσουν και το 50% (σε σύγκριση με ένα εξ ολοκλήρου ατσάλινο πλαίσιο). Στα μηχανικά μέρη, τόσο οι δικίνητες, όσο και οι τετρακίνητες εκδόσεις quattro, ενώ για τη μετάδοση θα φροντίζουν είτε ένα νέο αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων είτε ένα ημιαυτόματο 7άρι DSG. Η γκάμα των κινητήρων, εκτός από τους σύγχρονους TDI πετρελαιοκινητήρες, θα περιλαμβάνει έναν υπερτροφοδοτούμενο V6, έναν 4λιτρο V8, ενώ αργότερα θα ακολουθήσει και η υβριδική έκδοση.

Ο Καραγκιόζης οικολόγος

Έπεσε πολύ κλάμα για το γεγονός ότι οι Τούρκοι κατοχύρωσαν, στο πλαίσιο των άυλων πολιτιστικών μνημείων της UNESCO, τον Καραγκιόζη ως Τούρκο. Βλέποντας καταρχήν το όνομά του διαπιστώνει κάποιος ότι είναι τουρκικό (Karagoz) και σημαίνει, αν δεν κάνω λάθος, μαυρομάτης. Αλλά, πέρα από την εθνικότητά του, θυμάμαι ένα εκπληκτικό άρθρο του ευπατρίδη Γιάννη Μαρίνου, ο οποίος παρουσίαζε με απολαυστικό τρόπο πώς είναι δυνατό να θεωρούμε περίπου εθνικό ήρωα τον Καραγκιόζη. Έναν ήρωα που είναι μεγάλος ψεύτης και κάνει μια το γιατρό, μια το φούρναρη και μια τον αρχαιολόγο.
Ωστόσο, εκεί που σήμερα ο Καραγκιόζης δίνει ρέστα είναι η Οικολογία και το Περιβάλλον. Οι περισσότεροι «οικολογούντες» ακολουθούν τις οδηγίες του, χωρίς να τον αναφέρουν. Εδώ βλέπουμε καθημερινά να εξελίσσεται το έργο «Ο Καραγκιόζης οικολόγος», με αναρίθμητους ρόλους. Αναφέροντας, για παράδειγμα, περισπούδαστες αναλύσεις για το Δέλτα του Νέστου, ο οποίος Νέστος δεν έχει Δέλτα από το 1952 που έγινε «εγκιβωτισμός» του ποταμού. Ακόμα, χύνοντας μαύρο δάκρυ για την καταστροφή που θα προκαλέσει η εκτροπή του Αχελώου και, την ίδια στιγμή, τυπώνοντας γραμματόσημα και ύμνους για το περιβάλλον της Λίμνης Νικολάου Πλαστήρα που είναι όντως κοινωνική, οικονομική και οικολογική επιτυχία. Μόνο που η Λίμνη Νικολάου Πλαστήρα είναι η πρώτη... εκτροπή του Αχελώου! Οι «οικολογούντες» του Βόλου, όταν επρόκειτο να δημιουργηθεί το φράγμα Παναγιώτικο, διαφωνούσαν και συμπλήρωναν ότι ποτέ δε θα γεμίσει. Μετά την κατασκευή του, τον πρώτο χρόνο... ξεχείλισε! Τώρα κάνουν εκεί γιορτές Περιβάλλοντος και τις διαφημίζουν με παράνομη αφισοκόλληση σε όλους τους στύλους και τα δέντρα, αφήνοντας τις αφίσες μέχρι την απομάκρυνσή τους με τις βροχές του χειμώνα. Και, φυσικά, φεύγοντας από την «περιβαλλοντική», γιορτή αφήνουν πίσω τους ένα σκουπιδότοπο._ N. M.

H απλούστερη οικονομία
Παλιά λέγαμε για το αυγό κάτω από το αριστερό πόδι, τώρα όμως η Toyota μιλά για το ποτήρι με νερό (το οποίο πάντα είναι γεμάτο). Στη διαφημιστική της αυτήν καμπάνια η ιαπωνική εταιρεία εξηγεί ότι ο απλούστερος τρόπος για να γίνει οικονομία στα καύσιμα είναι να νομίζει ο οδηγός ότι επάνω στο ταμπλό βρίσκεται ένα ποτήρι νερό, από το οποίο δε θα πρέπει να χυθεί ούτε σταγόνα. Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, μπορεί να επιτευχθεί μια μείωση στην κατανάλωση, της τάξης του 10%. Περισσότερες πληροφορίες αλλά και μια εφαρμογή που μπορείτε να κατεβάσετε για το iPhone θα βρείτε στην διεύθυνση www.aglassofwater.org

Πανευρωπαϊκή διάκριση για τη «Μελέτη της οδικής συμπεριφοράς των εφήβων στις επαρχιακές περιοχές»
Το χάλκινο μετάλλιο στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Young European Arena of Research 2010, για την ανάδειξη των καλύτερων νέων Ευρωπαίων Ερευνητών των οποίων ο τομέας έρευνας είναι οι Επίγειες Μεταφορές, απέσπασε η Μαρία Θ. Καμαργιάννη, υποψήφια διδάκτορας του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Τίτλος της έρευνας είναι η «Μελέτη της οδικής συμπεριφοράς των εφήβων στις επαρχιακές περιοχές», όπου μελετώνται και προτυποποιούνται η οδική συμπεριφορά των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων. Στόχος της έρευνας είναι η διερεύνηση των παραγόντων που επηρεάζουν την οδική συμπεριφορά και προκαλούν επιθετική οδήγηση και, κατά συνέπεια, τροχαία ατυχήματα. Τα αποτελέσματα της έρευνας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη λήψη αποφάσεων και τη διαμόρφωση πολιτικών από τις αρμόδιες αρχές, τόσο της Ελλάδας όσο και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών.

Αναβίωση;
Πριν από λίγο καιρό, ο κατασκοπευτικός φακός συνέλαβε ένα πρωτότυπο κατά τη διάρκεια δοκιμών στην πίστα του Μπαλόκο. Η παραπομπή στη θρυλική Stratos ήταν κάτι παραπάνω από φανερή, και πολλοί έσπευσαν να μιλήσουν για αναβίωση του εμβληματικού μοντέλου της Lancia. Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για ένα αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε κατά παραγγελία του προέδρου και ιδιοκτήτη της γερμανικής εταιρείας Brose KG (στο χώρο της σύγχρονης αυτοκίνησης, η Brose KG αποτελεί σήμερα τον 5ο μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικών/ηλεκτρονικών εξαρτημάτων), Μίχαελ Στόσεκ (είχε συμμετάσχει και στη δημιουργία του πρωτοτύπου Fenomenon Stratos, που παρουσιάστηκε στην Έκθεση της Γενεύης το 2005), και την υλοποίηση ανέλαβε ο διάσημος οίκος Pininfarina. Κάτω από το -ομολογουμένως- εντυπωσιακό αμάξωμα κρύβεται το δάπεδο (και τα μηχανικά μέρη της F430 Scuderia). Με άλλα λόγια, ακριβώς πίσω από την πλάτη του οδηγού φιλοξενείται ο γνωστός V8 ατμοσφαιρικός κινητήρας των 490 ίππων και των 4,3 λίτρων της Ferrari, τη στιγμή που το βάρος δεν υπερβαίνει τα 1.200 κιλά. Δεν μπορούμε να πούμε πως είναι πιθανόν η Lancia, με το δρόμο που έχει πάρει πια, να δώσει το πράσινο φως για την παραγωγή ενός τέτοιου αυτοκινήτου, προς το παρόν πάντως 25 τυχεροί (και πολύ πλούσιοι) ιδιοκτήτες θα μπορέσουν να την αποκτήσουν.

Τέλος εποχής για το Civic Type-R
Όπως ανακοίνωσε και επίσημα η ιαπωνική εταιρεία, το κορυφαίο μοντέλο της σειράς Civic πρόκειται να κλείσει τον κύκλο του για την ευρωπαϊκή αγορά στα τέλη της τρέχουσας χρονιάς.
Τα αίτια είναι οικολογικά. Και αυτό, γιατί ο 2λιτρος ατμοσφαιρικός κινητήρας των 201 ίππων με τον οποίο εξοπλίζεται η κορυφαία έκδοση του μικρομεσαίου Honda δεν πληροί τις προδιαγραφές ρύπων Euro 5, με τις οποίες θα πρέπει υποχρεωτικά να συμβαδίζουν βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας όλα τα καινούργια αυτοκίνητα που θα πωλούνται από 1/1/2011 στην ευρωπαϊκή αγορά. Το Type-R θα συνεχίσει, πάντως, να διατίθεται στις αγορές της Ν. Αφρικής και της Αυστραλίας.

Η Talbot αναγεννάται
Καθώς η στρατηγική της Renault σε σχέση με τη διακίνηση προσιτών μοντέλων μέσω μιας δίδυμης μάρκας (λέγε με Dacia) συναντά μεγάλη απήχηση, η Peugeot σκέφτεται να προβεί σε μία αντίστοιχη κίνηση, με την αναβίωση του ονόματος «Talbot». Η φημολογία είναι έντονη, δεδομένης και της νέας εποχής στην οποία εισέρχεται ο «Λέων». Τα οχήματα αυτά θα έχουν χαμηλότερο κόστος αγοράς σε σύγκριση με τα αντίστοιχα της Peugeot, στα οποία θα βασίζονται. Μάλιστα, η παραγωγή τους ενδέχεται να πραγματοποιηθεί στο εργοστάσιο της αδελφής Citroen στην ισπανική πόλη Βίγο, πιθανότατα από το 2012.

Honda Jazz Hybrid
Η γκάμα του Honda Jazz, με την ευκαιρία της μικρής ανανέωσης (σε φώτα, προφυλακτήρες και μάσκα) στην οποία υποβλήθηκε, εμπλουτίστηκε και με μία υβριδική έκδοση. Τα μηχανικά μέρη (κινητήρας, μπαταρία και κιβώτο CVT) θα «μεταγγιστούν» από το Insight, ενώ παραπλήσιες αναμένεται να είναι και οι οικολογικές επιδόσεις σε επίπεδο ρύπων και κατανάλωσης. Αναλυτικότερες πληροφορίες θα έχουμε μετά την Έκθεση του Παρισιού, όπου και θα γίνει η επίσημη παρουσίαση.

Περισσότερες δοκιμές πρόσκρουσης
Προτού καλά καλά παρουσιαστεί επίσημα, η νέα Citroen C4 κατάφερε να αποσπάσει την ανώτατη διάκριση των 5 αστέρων στις καθιερωμένες πλέον δοκιμές πρόσκρουσης του EuroNCAP. Την ίδια στιγμή, ανάλογα υψηλά ήταν τα επιτεύγματα και για τα νέα Honda CR-Z, Hyundai ix35 και Suzuki Swift, που με τη σειρά τους κατέκτησαν την ανώτερη αυτή διάκριση. Αναλυτικά, το... σκορ που σημείωσαν ανά τομέα τα τέσσερα αυτά αυτοκίνητα είναι το παρακάτω:

ΜΟΝΤΕΛΟ Citroen C4 Honda CR-Z Hyundai ix35 Suzuki Swift
Αξιολόγηση 5 αστέρια 5 αστέρια 5 αστέρια 5 αστέρια
Προστασία ενηλίκων 90% 93% 90% 94%
Προστασία παιδιών 85% 80% 88% 82%
Προστασία πεζών 43% 71% 54% 62%
Safety Assist 97% 86% 71% 71%